Falnâme: Osmanlı Usûlü Minyatürlü Falınız

Fala inanır mısınız? Tarih boyunca insanların çoğu inanmıştı. Kâhinlik bütün kadim toplumlarda önemli bir kurumdu ve semavi dinler arasında bazen meşru, bazen gayrimeşru sayıldı. İslâm'da fala genel bakış kötüleyicidir, ancak bazı hadislere dayanılarak falın geleceği ve gaybı bilme iddiası taşımaksızın sadece bir tefe'ül (hayra yorma) çabası olduğu düşünülmüştür. Başta gelen türlerden biri kitap falıdır. Kur'an'dan rastgele sayfalar açılarak yapılanlar bir yana bırakılırsa, çeşitli dinî anlatıların, efsanevi olay ve kişiliklerin konu alındığı bir literatür de doğmuştur. Buna Falnâme denir. 

İşte bunların en güzellerinden biri, Osmanlı sarayında, 1603-1617 arasında hüküm süren I. Ahmed'e takdim edilmişti. Kitabı 1614-16 yılları arasında Türkçe hazırlayıp padişaha sunan, vezir ve kitap onarıcısı Kalender Paşa'ydı. Yazmanın ressamları arasında Nakşî, Nakkaş Hasan ve bazı Safevî nakkaşların bulunduğu düşünülmekte. Eser, Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi, Hazine, nr. 1703'te kayıtlı. 

Kalender Paşa, kitabının hemen başında Falnâme'sinin çalışma mantığını şöyle açıklıyor: "Rastgele bir sayfa açılır, minyatürün karşısındaki açıklama, mevcut niyetinizle ilgili (istihâreye benzer bir) yorumu içeren falınızdır. Buna geçmeden önce -her falnâmede olduğu gibi- abdest almak, fatihâ ile üç ihlas okumak ve üç kere salavat getirmek gerekir." Falnâmeci, her falın sonunda birtakım dinî öğütler vermekten de geri durmuyor.

Evliya Çelebi, 17. yüzyıl İstanbul'unda Hoca Mehmed Çelebi namında ihtiyar bir falcı-minyatürcü ile tanışmış. Bu yaşlı adam bir akça karşılığında savaşlar, dinî konular ve kadim aşk hikâyelerini konu alan minyatürlerinden birini müşterisine seçtirir, sonrasında tasvire uygun düşen beyti ona söylermiş, dinleyenlerse gülmekten katılırmış. Hadi şimdi siz de aşağıda Kalender Paşa'nın Falnâme'sinden rastgele bir sayfa seçin ve çıkan yorumlar olumlu ya da olumsuz olsun, Hoca Mehmed'in neşeli müşterileri gibi yalnızca eğlenin. Hem ne demişler...
"Fal yalancı, gönül eğlenci." 
 

Şeyh Sadî (Şîrâzî, Bostan yazarı, öl. 1292). Her nedense Kalender Paşa, eserinin girişinde bu minyatüre yer vererek Şeyh Sadî'nin öyküsünden bahsediyor. İşlerin içyüzünü anlamakla ilgili bu tuhaf öyküye göre Şeyh, tasvirde görülen ruhban kılığında Çin'e gider. Bir tapınakta ellerini havaya kaldırabilen bir putu ve ona tapınanları görür. Gizlice orada kalır ve herkes dağıldığında putun altından bir keşişin çıktığını fark eder. Keşişi öldürür ve sırrı herkese anlatır. Tapınağın inananları oradan yüz çevirirler. Belki de yazar bu hikâye ile bize akılcı bir gönderme yapmak istiyor.


ÂDEM İLE HAVVA
FAL ÖZETİ: Öncesi çok perişanlık, fakat ümitvar ol, sonrası hayır, sevinç ve hoşnutluk. Hakk sana devlet ve rızık verdiği hâlde sen kadrini bilmez, kalbinden kötü hayaller geçirirsin. Allah'ın takdirine rıza göster, kendini şeytanın vesvesesinden sakın. Karşı cinsten ve kötü arkadaştan korun. Farzları yerine getirmede ve hayırlar yapmada bahaneler üretme. Böylece hayatın tadına ve zevkine ulaşasın, maksatlarına eresin.

SÜLEYMAN PEYGAMBER
FAL ÖZETİ: Müjde! Gönül huzuruna, perişanlığın kalkmasına işarettir. Sefer eylemek; alım satım; kul, cariye, binek edinmek; yeni eve çıkmak; çocuğun sütten kesilip okula yollanması için uğurlu bir işarettir. Bilmediğin yerden bir kuvvet ve fayda gelebilir. Mevki sahipleriyle görüşmek ve iş çözmek için pek hayırlıdır. Ama günlük namazda tembel olmayasın, fukara ve dervişlere sadaka veresin ki istediğine ulaşasın.

HIZIR VE İLYAS PEYGAMBER
FAL ÖZETİ: İyi haber! İhtiyaçların görülecek, işin aydınlık olacak. Falın sefer için çok iyidir. Alıp satmak, toprağı eline alsan altın olacak gibi faydalıdır. Ululara hizmet etmek dilersen durma, çok yarar görürsün. Evlenmek istersen düşünmeden başla. Ama Hakk'ın zikrinden gâfil olma ki murâdına eresin.

ÂD KAVMİ
FAL ÖZETİ: Âd kavmi Hz. Nuh sonrası yaşamış, Hûd Peygamber'e karşı çıktıkları için şiddetli rüzgârla cezalandırılmışlardır. Bu fal gönül perişanlığına, gam, tasa ve sıkıntısız olmamaya işarettir. Ama akıbeti hayırlıdır. Nasıl ki hasta zahmet çeker, sıhhate kavuşur, salgın geçer gider... Bu falda sefer eylemek, nikâh akdi, alım satım, at, katır, kul ve cariye almak uğurlu değildir. Öncesi sabırdır. İbadet ve hayratla meşgul olup beş vakti kazaya koyma ki murâdına eresin.

HZ. İBRÂHİM, İSMAİL VE ARAFAT
FAL ÖZETİ: Hz. İbrâhim oğlu İsmail'i kurban edecekken Allah, Cebrail ile bir koç gönderdi ve maksadın onun oğlunu mu yoksa rabbini mi daha çok sevdiğini sınamak olduğunu bildirdi. Bu fal bütün işlerde uğurludur, özellikle alım satım, nikâh ve yeni eve çıkmakta.

CENNET GÜLİSTANI
FAL ÖZETİ: İyi haber! İyi hâl, yaşama zevki ve sevince işarettir. Devlet kapuları ve iki cihân kapuları yüzüne açılmıştır. Sefer, alım satım, nikâh, ortaklık, kul ve cariye almak, yeni ev ve saraya çıkmak, tebdil-i mekân eylemek uğurludur. Ama fal sahibi büyük mevki ve nimete kavuşunca tevhid, hayrat ve beş vakitte tembellik etmeye ki murâdına ere.

HZ. İBRÂHİM VE NEMRUD
FAL ÖZETİ: Allah, Nemrud'un ateşini dostu İbrâhim için gül bahçesine çevirdi. Bu fal gönül huzuruna, murat ve gayelerin elde edilmesine, düşmanların ve kıskananların gam ve kederden kurtulamayacağına işarettir. Sefer edeceksen telaşsızca yola koyul, alım satım, nikâh, yeni eve çıkmak uğurludur. Kayıp olan kimseler sıhhatle geri gelecektir. Hasta olan şifa bulur. Ama farzları ihmal etmeyip sadaka veresin ki murâdına erişesin.

HZ. HÜSEYİN
FAL ÖZETİ: Hz. Hüseyin seccade altından mucize ile su akıttı. İyi haber! Yaşama zevki ve sevinç kapuları yüzüne açıldı, iş ve gücünde başarılar ve aydınlık ortaya çıktı. Sefer edeceksen çok iyidir, ertelemek olmaz. Alım satım, eve çıkmak, tebdil-i mekân, nikâh uğurludur. Öncelikle namazlarda tembellik eylemeyesin. Tılsım ve muskanı yanından ayırmayasın. Dervişlere ve fukaraya sadaka veresin ki murâdına eresin inşallah.

MESCİD-İ AKSA
FAL ÖZETİ: Sevinç ve neşeye, iyi hâl, yaşama zevki, sefaya ve gamlardan kurtuluşa işarettir. Sefer edeceksen durma yola koyul, çok fayda görürsün. Cariye, kul, at, katır almak, yeni eve çıkmak, ortaklık kurmak uğurludur. Mevki sahipleri ve uluların hizmetine girmek ve nikâh iyidir. Hastalar hemen şifa bulur, kayıplar sıhhatle bulunur. Mescit ve kutsal yerlere pazartesi, perşembe ve cuma geceleri mum ve kandil götüresin ki murâdına eresin.

HÂRÛT İLE MÂRUT
FAL ÖZETİ: İnsanlara sihir öğrettiğine ve kıyamete kadar bir kuyuda baş aşağı sarkıtılacaklarına inanılan Hârût ve Mârût adlı melekler falına geldi. Gam, tasa, kaygu ve perişanlığa işarettir. Sefer eylemek makbul değildir. Nikâh ve ortaklık perişanlık doğurur. Kul, cariye, at, katır almak, evin perişanlığına sebeptir. Cümle işlere bu fal iyi gelmemiştir. Öncelikle bir nice gün sabreyleyesin, günahlarından tövbe edip vaktini ibadete harcayasın, hayrat ve sadakalarda kusur etmeyesin, Allah'ı anmaktan asla uzak durmayasın ki murâdına erişesin.

12 BURÇ 7 YILDIZ VE GEZEGEN
FAL ÖZETİ: Bu fal uğursuzluktan uzak değilse de gönlünü hoş tut, saadetin uğursuzluğa üstün gelmesine işarettir. Sefere niyetin varsa birkaç gün bekle, sonra durma git, zira sonsuz faydalar bulman olasıdır. Alım satım, ortaklık, yeni eve çıkmak iyidir. Nikâh perişanlığa işarettir ama işin sonunda menfaatinedir ve rahat bulursun. Vacip olan namazlarda, sadakalarda ve hayratta ihmalkâr olmayasın ki murâdına erişesin.

VEYSEL KARANÎ
FAL ÖZETİ: Falına Tâbiîn'den (sahabeleri görenlerden) Yemenli zahit Veysel Karanî (öl. 657) geldi. Müjde! Bütün gam ve kaygulardan kurtuluş buldun. Yaşama zevki ve sevinç kapuları yüzüne açılmıştır. İnşallah günbegün mal ve huzurun artacaktır. Alım satım ve sefer için bu fal çok iyidir. Kul, cariye, at ve katır alıp satmak için faydalıdır. Mevki sahipleriyle görüşmek ve iş çözümü dilemek, nikâh, hacca gitmek hayırlıdır. Evlenip çocuğunu mektebe göndermek kutludur. İbadet ve hayratta tembel olmayasın ki murâdına erişesin.

HZ. ALİ'NİN SELMÂN-I FÂRİSÎ'Yİ BİR ASLANDAN KURTARMASI
FAL ÖZETİ: Falına İslâm'ı kabul eden ilk İranlı sahabe Selmân-ı Fârisî (öl. 656?) ve Yiğitler Şahı Ali'nin onu bir görkemli aslandan kurtarışı geldi. Müjde! Yaşama zevki ve iyi hâl kapuları yüzüne açılmıştır. Tüm gam ve sıkıntılardan kurtuluş buldun. Düşmanların ve kötülüğünü isteyenler âciz kalalar. Gönlünde gizli tuttuğun her hayırlı niyeti mertçe sahiplen, kötü ve yaramaz endişelere ve efkâra yol verme, zira Allah Teâlâ senin koruyucundur. Sefer, alım satım, kul ve cariye almak iyi, yeni eve çıkmak uğurludur. Beş vakit farzı ve hayratı ihmal etmeyesin ki murâdına ulaşasın.

HZ. ALİ'NİN KILICI VE KUDRET ELİ
FAL ÖZETİ: Hz. Ali Medine-i Münevvere'den elinin kudretini uzatarak zülfikâr kılcıyla düşmanı tahtında dört parçaya bölmüştür. Müjde! Düşmanlarına galip oldun ve senin kötülüğünü isteyenlerin hepsi hor ve aşağılanmış oldular. Sefer eylemek uygundur. Alım satım, ortaklık iyidir. Bu fal cümle işlerde beğenilmiştir. İyisi odur ki dinin yasaklarından ve yaramaz işlerden tövbe edesin, yoksul ve miskinlerden sadaka ve hayratı esirgemeyesin, oruç ve namazda devamlı olasın ki murâdına erişesin.

CEHENNEM
FAL ÖZETİ: Bu fal çok kötüdür. Hiçbir iş için iyi değildir, talihin kötülüğüne işarettir. Mutlaka her ne için niyet eyledinse vazgeç, çok önemli bir şeyse ve bırakamazsan öncelikle birkaç gün sabredip sonra başlayasın. Mümkünse bugünlerde kimseyle şer'î ve örfî dava eyleme. Mescit ve mezarlıklarda mum ve adakları eksik etmeyesin, sadaka ve hayırda aşırıya varasın, cinsî perhiz üzere olup farzları terk etmeyesin ki murâdına ulaşasın.

DÂBBETÜ'L-ARZ
FAL ÖZETİ: Falında kıyamet günü ortaya çıkacağına inanılan Dabbetü'l-arz gelmiştir. Gam, tasa, elem ve perişanlığa işarettir. Sefer eylemek niyetin varsa uğurlu değildir. Alım satım yaparsan zarara uğrarsın. Ortaklık kurmak, kul, cariye at ve katır alıp satmak iyi değildir. Uygun olan odur ki birkaç gün sabredip büyük-küçük günahlardan tövbe eyleyesin. Farzlarda ve hayır işlerinde ihmalkâr olmayasın ki bulanıklık ve uğursuzluk talihinden dışarı gide, iş ve gücünde ilerleyesin.

LOKMAN HEKİM
FAL ÖZETİ: Kendisine hikmet verilmiş bir din büyüğü olan Lokman Hekim falında çıktı. İyi haber! Eziyet ve şiddetli zahmet (hastalık), sıkıntı, bela ve güçlükten kurtuluş buldun. Sefer etmeye niyetin varsa durma yola koyul, çok faydalar bulursun. Alım satım, ortaklık, nikâh, mevki sahipleri ve uluları görmek ve iş çözümü dilemek ve her türlü işe başlamak uğurludur. Kul, cariye ve binit almak uygundur. Layık olan odur ki farz namazlarda tembel olmayasın, yoksul ve miskinlere sadaka verip hayırlar yapasın ve Allah'ın zikrinden uzak kalmayasın ki murâdına erişesin.

DÜLDÜL İLE KANBER
FAL ÖZETİ: Müminlerin emîri Ali'nin atı Düldül ve kölesi Kanber falına çıktı. İyi haber! Sevinç ve mutluluk kapuları yüzüne açılıp bütün gamlar ve elemlerden kurtuluş buldun. Sefer, alım satım ve ortaklık uğurludur. Kul, cariye, at ve katır almak için güzeldir. Bütün menfaatlerini sağlamak için yapacağın uğraşlardan asla zarar görmezsin. İş çözümü dilemek, nikâh, yeni eve çıkmak ve tüm işlerde iyi gelmiştir. Ama Allah'ı anmakta kusur etmeyesin ki murâda erişesin.

İSKENDER'İN VEFATI
FAL ÖZETİ: Talihinin kötülüğü, ümitsizlik, dünya imkânlarından yoksunluk, dost ve akrabadan ayrılık işaretidir. Hangi niyetle bu falı açmışsan iyi gelmemiştir. Ticarete gitmek, nikâh, ortaklık iyi değildir. Alım satım işleri ve hasımlarla şer'î ve örfî davalık olmak hayırlı değildir. Mescit, medrese ve köprüleri tamir etmek makbuldür. Hacca ve kutsal yerlere gitmek fazlasıyla iyidir. Uygun olan odur ki günahlarından tövbe edip ibadetle meşgul olasın ta ki murâdına eresin.

HZ. ALİ'NİN CEBELE'Yİ İKİYE BÖLMESİ
FAL ÖZETİ: Falına Hz. Ali'nin Suriye Gassânî hanedanının son hükümdarı Cebele (b. Eyhem, öl. 642'den sonra) kâfirini ikiye bölmesi çıktı. Müjde! Bütün düşmanlar ve kötülüğünü isteyenler üzerinde galip oldun ve talihin parlaktır. İnşallah bir daha gam ve elem görmezsin. Sefer niyetin varsa sonsuz fayda görürsün. Alım satım iyidir, nikâh ve yeni eve çıkmak, kul ve cariye alıp satmak uğurludur. Her şey için beğenilmiş bir faldır. İbadet, zekât ve hayır işlerinde tembellik eylemeyesin ki murâdına ulaşasın.

FANİ DÜNYA
FAL ÖZETİ: Dert ve gamdan, bela ve elemden uzak olmamaya işarettir. Sefer niyeti makbul değildir. Kâbe, Mekke ve diğer kutsal yerler için mahzuru yoktur. Alım satım, ortaklık ve ticaret için beğenilmiş bir fal değildir. Öncelikle vefasız dünyanın sevgisini gönlünden çıkarasın ki hile ve hurdasından korunasın. Beş vakit namazı ihmal etmeyip, yoksul ve dervişlere zekât verip, hayırlar yapasın ki murâdına erişesin inşallah.

İMAM ALİ ER-RIZÂ
FAL ÖZETİ: Evliyalar sultanı, on iki imamın sekizincisi, Ebu'l-Hasan Ali bin Mûsâ er-Rızâ (öl. 819) falına çıktı. İmam, mübarek mızrağıyla murdar devin sinesine öyle bir vurmuştur ki kargı ucu arkasından çıkmıştır ve su insanlarını o haylaz devin kötülüğünden kurtarmıştır. Müjde olsun: fetih ve zafer kapuları yüzüne açıldı ve düşmanlar üzerine galip geldin. Sefere niyetin varsa git, alım satım çok uğurludur. Düğün ve nikâh iyidir. Bu fal tüm işlere iyidir, özellikle de yeni eve taşınmak ve mekân değiştirmek için. Ortaklık da iyidir. Namaz ve hayratta tembellik etme ki murâdına eresin.

SATÜRN/ZUHAL
FAL ÖZETİ: Nahs-ı Ekber (Zuhal/Satürn gezegeni) falına çıktı. Gönül sıkıntısı, perişanlık, gam, hüzün ve eleme işarettir. Sefer niyetin varsa sonu hüsran ve perişanlık olur. Ticaret, alım satım, nikâh, ortaklık, binit edinmek hane haraplığına sebep olur. Niyetin zarar ve hasarlara sahiptir. İyisi birkaç gün sabredip ibadetle meşgul olup Allah'ı anmaktan ve tesbihten uzak olmayasın. Kâbe ve Mekke gibi kutsal yerleri ziyaret etmek istersen durma. Mescit ve medreselere mum ve kandil iletesin ki talihinden uğursuzluk kalksın.

MERİH/MARS
FAL ÖZETİ: Felek celladı Merih (Mars) falına çıktı. Bu fal perişanlığa, gam ve sıkıntıya işarettir. Sefer, alım satım niyetin varsa vazgeçmek daha iyidir, zira zarar görürsün. Nikâh; ortaklık; kul, cariye, binit almak; taşınmak ve başka tüm işler uğurlu ve iyi değildir. Hasta olan sıkıntı ve karmaşadan uzak kalamaz. Fal sahibi bir nice gün sabrede ve mescit ve kutsal makamlara cuma gecesi mumlar ve kandiller göndere, farz namazları terk etmeye, sadaka ve hayratı ihmal etmeye ki murâdına erişe.

HÂBİL VE KÂBİL
FAL ÖZETİ: Maktul Hâbil ve katil Kâbil falına geldi. Talihinin zaafına, düşmanların güçlü ve galip olmasına işarettir. Yakın arkadaş ve akrabadan ayrılık ve ümitsizlik görünür. Dünya nimetlerinden yoksunluk ortaya çıkar. Bu fal her niyet için kötüdür. Sefer eylemek, ticaret, alım satım, ortaklık, nikâh... Ama mescit ve medrese, köprü, han ve tekke yapıp bitirmek, hac ve kutsal yerlere gitmek çok iyidir. Bir kimsenin görünürde dost olup gizliden gizliye düşman olduğuna işaret eder. Muskanı yanından ayırma ki korunasın.

HZ. ÎSÂ VE MERYEM
FAL ÖZETİ: Müjde! Yaşama zevki, sevinç, neşe ve huzura işarettir. Sefer niyetinse yola koyul ki sonsuz fayda görürsün. Nikâhlanmak istersen geciktirme, uğurludur. Alım satım, ortaklık, at ve katır almak, yeni eve taşınmakta bu fal beğenilmiştir. Fal sahibi hastaysa Allah'ın izniyle şifa bulur. Kayıp yakını varsa ya da bir eşyasını yitirdiyse sıhhatle kavuşa. İbadet ve hayratta ihmal olmaya ki murâda erişe inşallah.

HZ. ALİ'NİN SIRRI
FAL ÖZETİ: Hz. Ali'nin Hayber'i açan selamete ermiş sırrı[?] falına geldi ki bu tasvir Allah'ın eline bir alem (sembol) olmuştur. Cümle gam, elem, cefa ve eziyetten kurtuldun! İşinde ve gücünde zevk ve sefa, nur ve aydınlık ortaya çıkıp düşmanların ve kötülüğünü isteyenler hor ve aşağılanmış olacaklardır. Bu fal sefer ve ticaret için beğenilmiştir. Nikâh, ortaklık, yeni eve çıkmak çok uğurludur. Tüm işler için makbuldür. Fal sahibi dinî yasaklardan, küçük-büyük günahlardan tövbe edip beş vakti terk etmeye, sadaka ve hayırda tembel olmaya ki murâdına erişe.

HZ. MÛSÂ VE ÛC BİN UNUK
FAL ÖZETİ: Ûc adlı 20 arşın boyundaki dev, Firavun'un kızını almak için koca kayalarla Beni İsrail'i yok etmek istedi. Hüdhüd kuşu onun beynini oyup dev bir taşı boynuna geçirdi. Hz. Mûsâ mübarek asasıyla Ûc'un uğursuz ayağına vurdu ve onu helak etti. Müjde fal sahibi! Tüm işlerin istediğin gibi olup düşmanlara galip oldun. Sefer ve ticaret niyetin varsa durma çık, fayda bulursun. Alım satım, ortaklık, nikâh, taşınmak, binit alıp satmak çok iyidir. Küçük çocukları sütten kesip okula vermek, benek gibi işler işlemek uğurludur. Fal sahibi tövbe istiğfar ede, iyiliği emredip kötülüğü yasaklaya ve hayırlar yapa ki murâdına erişe.

YÛNUS PEYGAMBER
FAL ÖZETİ: Falına çıkan Yûnus Peygamber'i Allah balık karnından kurtardı. Müjde! Sen de dünya sıkıntılarından ve zamanın zorluklarından kurtuldun. Yaşama zevki, sevinç ve bahtiyarlık kapuları yüzüne açıldı. Sefer, alım satım, ticaret, nikâh çok iyidir. Âlimleri, salihleri, mevki sahiplerini, ahaliyi görmek ve iş çözmek isteğince olur. Beş vakit farzı ihmal etmeyip fukara ve dervişlere sadaka verip hayrat yapasın ki murâdına eresin.

YÛSUF PEYGAMBER
FAL ÖZETİ: Falına gelen Hz. Yûsuf'u kardeşleri kıskançlıkları yüzünden kuyuya bıraktılar. Bu falın öncesi gam, elem, perişanlık, sonrası ise çok iyidir. Müjde! Devlet, nimet, yücelik, ululuk kapıları yüzüne açılıp düşmanlar çaresiz kaldı. Bu fal cümle işlere uğurludur. Sefer, ortaklık, alım satım, nikâh, taşınmak, mevki sahipleriyle görüşüp iş çözmek için çok uğurludur. Layıkı odur ki ibadete ara vermeyip kelime-i tevhîdi ihmal etmeye, sadaka verip hayırlar işleye ki murâdına erişe.

VAKVAK AĞACI
FAL ÖZETİ: İnsan ve hayvan suretli meyveleri olan Vakvak ağacı (yanında İskender ve Hızır) falına geldi. Gönül sıkıntısı, hüzün ve gama işarettir. Sefer için bu falı açtınsa bil ki iyi değildir. Alım satım, ortaklık içinse bekleyip düşünmek daha hayırlıdır. Bu gibi diğer işler kutlu değildir. Nasihat alıp danış ve birkaç gün sabret, küçük-büyük günahlardan tövbe edip ibadetle meşgul olasın ki talihinden uğursuzluk kalksın. Kâbe'ye, Medine'ye, Kerbelâ şehitlerini ziyarete niyet ettinse bahane üretmeksizin yönel. Sadaka ve hayratta kusur etme ki murâdına eresin.

HİPOKRAT
FAL ÖZETİ: Tıbbın babası Bukrât (Hipokrat, öl. MÖ 375?) falına geldi ki Simurg'un boynuna oturup Kaf Dağı'na ilaç edinmeye gitti. Müjde! Tüm önemli işler ve konular dua gereği istediğine benzer ve hazır olmuştur ve gönlünü hoş tut, düşman üzerinde galip oldun. Bu falı sefer ya da ticaret için açtınsa iyidir, faydalıdır, zerre pişmanlık görmezsin. Padişahı, âlimleri, salihleri görmek, ihtiyaçları giderip eldekini artırmak için uğurludur. Nazardan koruyan pazubendini yanından ayırmayasın. Beş vakti terk etmeyip fukara ve müstahak dervişlere sadaka verip hayırlar işleyesin ki murâdına erişesin.

GÜNEŞ
FAL ÖZETİ: İyi haber! İşinde ve gücünde nur ve aydınlık ve sefa ortaya çıktı. Gönlünü hoş tut ki gam ve kederden kurtuldun. Alım satım ve ticaret için bu fal çok iyidir. Sefer ve ortaklık uğurludur, çok çok faydalıdır. Kul, cariye, binit almak, taşınmak gibi tüm işlere iyidir. Gerekir ki ibadette tembel olmayasın, fakir, miskin, âciz ve yetimlere hayır işleyip, dost olup, iyilik edip, gönül alasın ki murâdına ve isteklerine erişesin inşallah.

ÖFKELİ DEVE VE KUYU
FAL ÖZETİ: Bu fal hiçbir iş ve ihtiyaç için iyi gelmemiştir. Gam, elem, dert ve eziyete işaret eder. Aman bu faldan vazgeç ve iyisi sakın. Bu falı ticaret, alım satım, sefer için açtınsa uğursuzdur, hac ve kutsal yerlere gitmek hariç. Uzak değildir ki bu faldan sonra çok kere karmaşık (sıkıntılı) rüyalar görürsün, o düşleri kimseye açık etmeyesin. Günahlarına tövbe edip beş vakti kazaya bırakmayasın, sadakada ihmal üzere olmayasın ki murâdına ve maksadına erişesin.

Hazırlayan: Emre Taş

Kaynaklar
Kalender Paşa, Hâzâ Kitâb-ı Falnâme, TSMK, H. 1703, 1614-16.
Banu Mahir, Osmanlı Minyatür Sanatı, İstanbul: Kabalcı, 2012.
Mehmet Aydın-İlyas Çelebi, "Fal", TDVİA, c. XII, 134-139.
Mustafa Uzun, "Falnâme", TDVİA, c. XII, 141-145.
Metin And, Minyatürlerle Osmanlı-İslam Mitologyası, İstanbul: YKY, 2007.
Serpil Bağcı vd., Osmanlı Resim Sanatı, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, 2006.
Evliya Çelebi, Seyahatnâme, Bağdat 304 Numaralı Yazmanın Transkripsiyonu-Dizini, haz. S. Ali Kahraman-Y. Dağlı, İstanbul: YKY, 2003.
OsmanlıcaSözlükler.com (Kamus-ı Türkî, Lugat-ı Naci, Lehce-i Osmanî, vd.)

Yorumlar

  1. Emeğinize sağlık. Çalışmalarınızda başarılar.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Harika bir çalışma, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Benim açtığım da beni tastamam anlatmış
    Ben yıldıznameyi araştırdım ama net bir kitabi bilgi bulamadım
    Ben yıldızname ile ilgili bu denli nitelikli çalışma yapabilirsiniz diye sizlerden umutluyum😊
    Teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Osmanlı Usûlü Burcunuz ve Mesleğiniz

Akbaba Cumhuriyet'i Selamlıyor